Waldkorn<sup>®</sup> Traditionele granen

Waldkorn® Traditionele granen

Voor iedere broodsoort een speciale melange van heerlijke granen en zaden.

Met Traditionele Granen bedoelen we bij Waldkorn® voornamelijk de ‘hedendaagse, moderne’ granen die in onze regio, en bij uitbreiding Europa, gebruikt worden. Daarmee bedoelen we graansoorten zoals tarwe, spelt, durum, haver, rogge, gerst en gierst. De meeste van deze graansoorten worden ook al eeuwen in Europa verbouwd. De aanduiding ‘hedendaags, modern’ is dus relatief, maar deze graansoorten zijn minder oud dan de oergranen, vandaar. 

De andere graansoorten vinden hun oorsprong elders: mais in Zuid-Amerika, rijst in Azië en sorghum en teff in Afrika.

Tarwe
Tarwe (Triticum) is een van de meest gegeten granen in de wereld. Deze graansoort bestaat in heel wat varianten, zoals harde tarwe, zachte tarwe, zomer- en wintertarwe. Elke soort heeft zijn eigen, unieke voedingswaarde én gebruik. Sommige tarwesoorten zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor brood en gebak, andere dan weer voor pasta.

Tarwe zit in bijna elk brood. Het laat zich gemakkelijk verwerken en geeft goede bakresultaten. Tarwe bevat namelijk gluten; dat zijn eiwitten die het brood structuur en elasticiteit geven.

Tarwe heeft een zoete smaak.

Durum
Durum (Triticum durum), of harde tarwe, is waarschijnlijk ontstaan uit emmertarwe.  Het groeit alleen goed in een warm klimaat en wordt overwegend in Zuid-Europa verbouwd. Durum wordt onder andere voor pasta gebruikt. Het heeft een laag glutengehalte en is daarom minder geschikt om er brood van te maken. Durum heeft een zeer lichte nootsmaak.

Gerst
Gerst (Hordeum Vulgare) is een graansoort die behoort tot de grassen. De korrels hebben een gouden kleur en zijn ovaal van vorm.

Ontkiemende gerst – of mout – kennen we vooral als een belangrijke grondstof voor bier en whisky. Verwerkt in brood is gerst lekker en licht verteerbaar. Het wordt wel best gecombineerd met een andere graansoort die voor voldoende structuur in het brood zorgt.

Gerst heeft een licht bittere, geroosterde smaak.

Gierst
Gierst (Panicum Miliaceum) is een groep van granen met kleine korrels die goudgeel, zwart, wit of rood kunnen zijn. Sorghum is een subgroep van gierst. Gierst is glutenvrij en wordt vaak verwerkt in brood. Het is echter ook lekker in zoete gerechten.

Gierst smaakt lichtzoet. Wanneer het geroosterd wordt, ontwikkelt het een heerlijk notenaroma.

Haver
Haver (Avena Sativa) behoort tot de grassen en wordt al sinds 7000 voor Christus geteeld. De korrels zijn lichtgrijs en lang en smal met een groefje.

Haver wordt geteeld voor menselijke consumptie (brood, koekjes, havermoutpap …) en als veevoeder. Haver op zich is glutenvrij, maar haverproducten kunnen tijdens de productie besmet (of gemengd) worden met tarwe of andere glutenhoudende granen.

Haver heeft een vrij neutrale, zoete smaak.

Maïs
Maïs is afkomstig uit Midden-Amerika. Het groeit in grote kolven, die grote gele korrels bevatten. Hoewel het een graan is, wordt het vaak als groente gegeten. Maïs wordt op verschillende manieren in voedsel verwerkt: als meel (voor tortilla’s en maïsbrood) maar bijvoorbeeld ook in vlokken (voor cornflakes) of als olie.

Maïs heeft een zoete smaak, vaak geassocieerd met popcorn.

Rijst
Rijst bestaat in heel wat soorten (witte rijst, basmatirijst, zilvervliesrijst …) en wordt bijna overal ter wereld geteeld en gegeten. Het is glutenvrij en wordt nauwelijks in brood gebruikt (in Europa). Het is wel de basis van veel populaire gerechten, zoals risotto en paella.

Rijst heeft een vrij neutrale, licht romige smaak.

Rogge
Rogge (Secale Cereale) behoort tot de grassen. De korrels zijn lang en hun kleur is grijsblauw tot geel.

Rogge is één van de belangrijkste grondstoffen voor brood. Het bevat weinig gluten en heeft een zuurdere smaak dan tarwe. Rogge wordt meestal met andere granen gemengd zodat die de bakkwaliteit te verbeteren en de zuurdere smaak neutraliseren.  Roggebrood is iets grijzer van kleur en compacter van structuur dan tarwe- of speltbrood.

Sorghum
Sorghum (ook wel ‘kafferkoren’ genaamd) is goed bestand tegen droogte en gedijt goed in Afrika. Het zaad wordt zowel voor voedsel als veevoeder gebruikt. De plant vertoont gelijkenissen met mais (en is er ook genetisch mee verwant).

Sorghum lijkt qua smaak op gewone tarwe.

Spelt
Spelt (Triticum Spelta) is zeer nauw verwant aan de huidige broodtarwe. Het bevat slechts twee bloemen per aar (tarwe zelf heeft er vier) en het kaf is vergroeid met de korrel. Spelt bevat gluten, maar de verhouding ervan is anders dan die bij tarwe. Daarom wordt vaak gezegd dat speltbrood lichter verteerbaar is dan tarwebrood, al is dat niet wetenschappelijk bewezen.

Spelt heeft een meer pittige en nootachtige smaak dan tarwe.

Teff
Teff (Eragrostis of ‘liefdesgras’) is een graan met een kleine korrel (zoals zandkorrels). De korrels zijn zo klein dat ze zelfs niet gepeld kunnen worden. Teffmeel is dus altijd volkoren. Dit graan is glutenvrij en kan verwerkt worden zoals tarwemeel.

Teff heeft een licht zoete, nootachtige en wat aardse smaak.

facebook facebook Instragram Instragram Pintrest Pintrest
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer weten Verder gaan

scroll to top