1. Wist je dat het eerste Waldkorn®-brood in 1989 gebakken werd in Nederland?

Waldkorn® was meteen een echte trendsetter. Het was namelijk het allereerste luchtige, donkere meergranenbrood op de Nederlandstalige markt. Deze klassieker vind je nog steeds terug in ons assortiment onder de naam Waldkorn® Classic.

Meer weten over onze geschiedenis? Check deze pagina.

2. Wist je dat Waldkorn® zijn smaak grotendeels te danken heeft aan mout?

Mout is gekiemd en gedroogd graan dat al sinds het Oude Egypte gebruikt wordt. Het zorgt voor extra smaak in tal van producten zoals bier en whisky én brood. Hoe mout gemaakt wordt? Door graankorrels te laten ontkiemen. Meestal wordt daarvoor gerst gebruikt. Mout bestaat in verschillende bruintinten.

Ook Waldkorn® Classic bevat mout en dat wordt gewaardeerd: het is net die intense moutsmaak die het brood zo populair en herkenbaar maakt. 

3. Wist je dat Waldkorn® heel wat verschillende graansoorten bevat?

De meeste Waldkorn®-broodsoorten zijn meergranenbroden. Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Meel en Brood dient een meergranenbrood minstens drie graansoorten te bevatten én mag de graansoort waarvan het meest gebruikt wordt in het brood maximaal 90% van het meelbestanddeel bedragen.

Voor meergranenbrood gebruiken we meestal de traditionele granen tarwe, haver, rogge, spelt en gerst. ‘Traditioneel’ omdat iedereen deze granen kent en omdat ze volgens de ‘granentijdlijn’ relatief jong zijn. 

De oerganen of ‘oude granen’ die we regelmatig gebruiken, zijn eenkoorn, emmer, khorasan en wilde rogge. 

Wil je meer weten over onze granen? Je leest er hier alles over.

4. Wist je dat er tien verschillende Waldkorn®-varianten zijn?

Waldkorn® is zoveel meer dan de klassieker uit ons aanbod. Zo hebben we tien varianten, elk met hun unieke smaak en mix van granen en zaden. Maïs, oergranen, haver … voor ieder wat wils!

Wil je ze allemaal ontdekken? Neem dan een kijkje op onze productpagina.

5. Wist je dat sommige Waldkorn®-broden ook ‘oude granen’ bevatten?

Naast onze assortiment met traditionele granen (tarwe, rogge, haver, …) hebben we ook een assortiment Oude Granen. Deze granen bestaan al heel erg lang, al duizenden jaren zelfs! Ze zijn de voorouders van onze huidige granen en zijn gegroeid uit kruisingen met wilde grassen. Hun oorsprong ligt in “de vruchtbare sikkel”, een historische regio in het Midden-Oosten, en vandaar werden ze duizenden jaren geleden in Europa geïntroduceerd en verspreid. Nu zijn oude granen weer helemaal terug van weggeweest. En dat is niet te verwonderen, ze zijn lekker én puur.

Probeer zeker eens onze Waldkorn® Oude Granen (eenkoorn en emmer in combinatie met tarwe) of Waldkorn® Trispelti (eenkoorn en emmer in combinatie met spelt).

Meer weten over onze Oude Granen? Neem hier een kijkje.

6. Wist je dat Walkorn® ook in piramidevorm bestaat?

Een belegde boterham is niet te versmaden maar een lekker broodje gaat er ook best in. Daarom bestaan er Waldkorn®-broodjes in een klein formaat. Deze Waldkorn®-broodjes worden afgewerkt met granen en zaden en passen perfect binnen de Nederlandse Schijf van Vijf (de Belgische voedingsdriehoek). Naast de Waldkorn® Classic bestaan ook Waldkorn® Mais, Waldkorn® Vital en Waldkorn® Oude Granen in broodjesformaat. Het Waldkorn® Classic-broodje is het meest gekende, dankzij zijn piramidevorm. Je vindt deze broodjes voornamelijk in lunchzaken.

7. Wist je dat Waldkorn® ook een volkorenvariant heeft?

Volkoren, je hebt er waarschijnlijk al veel over gehoord, maar wat is het nu juist? Elk volkorenbrood bevat 100% volkorenmeel. Dat wordt gemaakt uit volledige graankorrels (meelkern, kiem en zemel - in hun natuurlijke verhouding) en bevat zo alle goede voedingsvezels, vitamines en mineralen die je nodig hebt voor een evenwichtige maaltijd.

De positieve effecten van volkorenproducten zijn vooral te danken aan de grote hoeveelheid vezels die ze bevatten. Ideaal voor een optimale spijsvertering en een langer verzadigd gevoel na het eten. Volkorenbrood kan verschillende soorten graan als basis voor het meel hebben: tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort.

Momenteel heeft Waldkorn® drie soorten op basis van volkorengranen: Waldkorn® Donker Volkoren (verkrijgbaar in de supermarkt en bij de bakker), Waldkorn® Deluxe en Waldkorn® Oude Granen (verkrijgbaar bij de bakker).

8. Wist je dat Ötzi eenkoorn in zijn zakken had zitten?

Ötzi, de wereldberoemde prehistorische man die ongeveer 5300 jaar geleden leefde, werd gevonden met eenkoorn in zijn zakken en maag. Een mooi bewijs dat eenkoorn al eeuwenlang bestaat en zo één van de oudste granen ter wereld is. Nog een leuk weetje: eenkoorn wordt zo genoemd omdat elke aar maar één graankorrel bevat?

Meer ontdekken over onze oude granen? Je ontdekt er hier alles over.

9. Wist je dat Waldkorn® zijn oude granen zelf teelt?

Voor onze oude granen ging Waldkorn® een exclusieve samenwerking aan met boeren in Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije (omwille van het klimaat en de bodem). Op speciaal daarvoor geselecteerde velden telen zij oude granen zoals emmer, wilde rogge en eenkoorn, exclusief voor Waldkorn®. Op die manier is Waldkorn® zeker van een goede graankwaliteit.

10. Wist je dat granen ontstaan zijn uit wilde grassen?

facebook facebook Instragram Instragram Pintrest Pintrest
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer weten Verder gaan

scroll to top