Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over het merk Waldkorn®, onze broden of ingrediënten? Neem dan een kijkje tussen alle onderstaande vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stuur ons dan een berichtje via het contactformulier.

Bronnen: brood.net, broodengezondheid.be en het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC)
 

Bevat Waldkorn®-brood chocoladepoeder?

Geen enkele Waldkorn®-broodsoort bevat chocoladepoeder.

Bevat Waldkorn®-brood zout?

Waldkorn®-brood bevat zout, net zoals vele andere broodsoorten. Door zout toe te voegen, wordt het deeg niet plakkerig en krijgt het brood volume en een knapperige korst. Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Meel en Brood bevat brood maximum 1,8 % zout op de droge stof (zo’n 1,5 % zout op de meelbasis). In België is het wettelijk zoutgehalte 2 % op de droge stof of 1,7 % op de meelbasis. Waldkorn®-broden bevatten niet meer zout dan toegelaten.

Heeft Waldkorn® volkorenbrood?

Waldkorn® biedt momenteel 3 volkorenbroden: Waldkorn® Donker Volkoren, Waldkorn® Deluxe en Waldkorn® Oude Granen.

Volgens het Nederlandse Warenwetbesluit Meel en Brood dient een volkorenbrood 100% volkorenmeel te bevatten. Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel: de meelkern, de kiem en de zemel. Deze dienen in hun natuurlijke verhouding aanwezig te gaan, al dan niet na een bewerking te hebben ondergaan. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort.

Is er Waldkorn®-brood bij mij in de buurt te verkrijgen?

Check even onze kaart. Geef je postcode of gemeente in en vind alle Waldkorn®-bakkers in je buurt.

Hoeveel ingrediënten bevat een Waldkorn®-brood?

Brood wordt gemaakt van bloem of meel, water, gist en/of desem en zout. Dat zijn de basisingrediënten. Bij een Waldkorn®-brood bevat het bloem- of meelgedeelte steeds bloem of volkorenmeel van meerdere graansoorten (volledig of gemalen, gebroken of in vlokken) en zaden. Naargelang de broodsoort worden de volgende smaakmakers gebruikt: moutextract, suiker of honing, gedroogde desem, specerijen en soms zelfs vitaminen. De smaak, geur, kleur, textuur, houdbaarheid, de korst, het kruim, het volume enz. van een brood worden bepaald door de ingrediënten die aan de basis van meel of bloem, gist, zout en water toegevoegd worden. Op die manier bevat een brood gemakkelijk meer dan 4 ingrediënten.

Is Waldkorn®-brood wit, bruin of volkorenbrood?

In Nederland bepaalt het Warenwetbesluit Meel en Brood (versie van juli 2020) of een brood wit, bruin of volkoren is. Die aanduiding heeft niets te maken met de kleur van het brood maar heeft betrekking op het gebruik van bloem, meel of volkorenmeel in het meelbestanddeel van het brood. Wit brood moet gemaakt zijn van meel waarin zemelen met het blote oog niet waarneembaar zijn. 

Bruin brood moet gemaakt zijn van meel waarin zemelen met het blote oog waarneembaar zijn. Volkorenbrood moet gemaakt zijn van meel waarin van nature voorkomende zetmeelrijke kern, kiem en zemelen van de desbetreffende graansoort in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn, al dan niet na een bewerking te hebben ondergaan.

Voor de consument wordt zo duidelijk wat de basis is van het meelbestanddeel, ongeacht de kleur van het brood. De aanduiding wit, bruin of volkorenbrood is niet uitsluitend van toepassing op brood gemaakt van tarwe. Ook brood van andere granen of van meerdere granen is dus wit, bruin of volkoren.

Waldkorn® heeft verschillende broodsoorten in zijn assortiment (volgens bovenstaande richtlijnen).

Witte Waldkorn®-broodsoorten: Waldkorn® Haver, Waldkorn® Heritage, Waldkorn® Mais, Waldkorn® Trispelti, Waldkorn® Vital.
 

Volkoren Waldkorn®-broodsoorten: Waldkorn® Donker Volkoren, Waldkorn® Deluxe, Waldkorn® Oude Granen.
Wit, bruin of volkoren, afhankelijk van de bereiding door de bakker: Waldkorn® Classic.

De volgende Waldkorn®-broodsoorten zijn “rijk aan vezels” (minstens 6% vezels per 100 g brood) ook al vallen ze in de categorie wit brood: Waldkorn® Classic, Waldkorn® Haver en Waldkorn® Vital.

Waar vind ik de voedingswaarden van brood?

De voedingswaarden van brood kan je opvragen bij je bakker. Als je een brood koopt in de winkel, staan de voedingswaarden vermeld op de verpakking van het brood.

Bevat Waldkorn®-brood suiker?

De meeste Waldkorn®-broodmixen bevatten geen suiker; maar sommige bakkers voegen zelf toch wat suiker toe tijdens de bereiding. Dat doen ze om de gist in het brood te ‘voeden’. Gist zet deze suikers namelijk om in gas en alcohol, zo gaat het brood rijzen. Het brood krijgt niet alleen een groter volume, de suiker beïnvloedt ook de kleur van de korst. In het eindproduct blijft er echter geen suiker meer achter; de gist heeft de suiker als het ware 'opgegeten'. Ook van de gevormde alcohol blijft niets over, omdat die tijdens het bakproces verdampt door de verhitting.

Waldkorn® Haver, Waldkorn® Mais en Waldkorn® Oude Granen bevatten toegevoegde suiker of honing.

Heeft Waldkorn® glutenvrij brood?

Momenteel bestaat er geen glutenvrije Waldkorn®-broodsoort. Check even bij je bakker, misschien heeft die glutenvrij brood in zijn assortiment. En anders kan je zeker geschikt brood vinden in de supermarkt en/of biowinkel.

Hoe kan ik mijn Waldkorn®-brood het beste bewaren?

Je kan een Waldkorn®-brood best bewaren in een plastic zak die je daarna in een afgesloten broodtrommel steekt. Zo blijft het brood langer zacht en mals. Bewaar het niet in de koelkast, want dan veroudert het een pak sneller. Meer tips? Lees dan zeker en vast deze blogpost.

Hoe wordt Waldkorn®-brood gemaakt?

Brood wordt gemaakt van bloem of meel, gist en/of desem, zout en water. De Waldkorn®-broodsoorten bevatten bloem of meel van verschillende graansoorten waar, naargelang de broodsoort, smaakmakers zoals zaden, desem, mout, suiker of kruiden aan worden toegevoegd. De bakker voegt bloem of meel, gist en water toe. De bakkers kunnen het Waldkorn®-brood maken volgens een standaardrecept, maar ze kunnen er ook vrij ingrediënten aan toevoegen. Bovendien kan de bakker zo ook lekkere broodjes, puntjes of sandwiches maken.

Is Waldkorn®-brood gekleurd wit brood?

De Waldkorn®-broodsoorten zijn meergranenbroden die gemaakt zijn met bloem en/of meel van meerdere graansoorten. Bij Waldkorn® primeert de smaak, niet de kleur. Daarom bepalen de gebruikte ingrediënten in eerste instantie de smaak van het brood; de kleur is een gevolg van de keuze van de ingrediënten. Zo heeft Waldkorn® Classic, de meest bekende broodsoort, een uitgesproken moutsmaak. Ze staat zelfs bekend om die smaak. Die smaak wordt bepaald door het gebruik van gerstemout. De gerstemout die in deze broden gebruikt wordt, is donker van kleur waardoor de broden een donkere kleur hebben. Wie belang hecht aan een hoger aandeel voedingsvezels, kan voor Waldkorn® Donker Volkoren kiezen. Andere Waldkorn®-broodsoorten, zoals bijvoorbeeld Waldkorn® Haver en Waldkorn® Trispelti, hebben een zachtere smaak en een blekere kleur. Waldkorn® Mais heeft dan weer een gelige kleur door het gebruik van maismeel.

Is Waldkorn®-brood vegan?

De meest bekende soort is de Waldkorn® Classic, die je bij je bakker vindt, of Waldkorn® Authentic Meergranen, in de supermarkt in Nederland.

Bovenvermelde soorten bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong maar omdat er altijd een risico is op crosscontaminatie (kruisbesmetting) in de meelfabriek, in de werkplaats van de bakker of in de winkel gebruiken we de claim ‘vegan’ niet.

Je kan het voor de zekerheid navragen bij je bakker of nalezen op het etiket van de supermarkt.

Is Waldkorn® meergranenbrood?

Een ‘meergranenbrood’ mag alleen zo heten als het meelbestanddeel van het brood minimaal 3 verschillende graansoorten bevat en het voornaamste graan niet meer dan 90% van het meelbestanddeel vormt. Alle Waldkorn®-broodsoorten zijn meergranenbroden, met uitzondering van Waldkorn® Haver (dat is een wit tarwehaverbrood) en Waldkorn® Mais (dat is een wit tarwemaisbrood).

facebook facebook Instragram Instragram Pintrest Pintrest
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer weten Verder gaan

scroll to top