De leukste gadgets voor je Waldkorn®-brood

Waldkorn® is sowieso een vaste waarde in je dagelijkse leven. En met wat mooie en handige gadgets geniet je er nog meer van! Brood snijden, bewaren en serveren: we zetten de leukste spulletjes voor je op een rij.

Brood snijden

Je kan je Waldkorn® natuurlijk laten snijden bij je bakker, maar een ongesneden brood heeft ook zijn voordelen. Het blijft langer vers en is dus ideaal als je het een paar dagen wilt bewaren. Maar hoe snijd je nu het beste zelf je brood? Ga je voor een elektrische of handmatige versie? Ze hebben allebei zo hun voordelen.

Mooie broodsnijdmachines

Elektrisch gaat supersnel, maar ook handmatig snijden is een goed idee. Zeker als je van mooie spullen houdt. Zo is er de ‘broodguillotine’, bijvoorbeeld van het Deense Raadvad, een van de allereerste broodsnijmachines ooit. Deze favoriet bij designliefhebbers werd begin 19de eeuw uitgevonden. Wie echt hip wil zijn gaat op zoek naar een origineel exemplaar, maar je kan hem ook nieuw kopen. Makkelijk én mooi in je keuken.

Tips voor het ideale broodmes

Gebruik je liever een mes? Met deze tips snijd je brood in een handomdraai. Letterlijk!

  • Draai je brood op zijn kant. Zo is het makkelijker om dunne, gelijke sneden te snijden.
  • Een gekarteld mes werkt beter dan een glad mes. Waarom? De kartels in het mes zorgen ervoor dat je het brood niet platdrukt wanneer je er kracht op zet. Zo beperk je het kruimelen.
  • Ga voor een lemmet dat minstens 20 cm lang is. De ideale lengte ligt rond de 28 cm.
  • Gebruik een mes van gehard staal. Hoe hoger de kwaliteit van het staal, hoe beter het mes snijdt en hoe langer het meegaat. Goed voor je portemonnee én de planeet.
  • Er zijn gekartelde messen met scherpe en met afgeronde punten. De eerste categorie snijdt het beste, maar slijt sneller. Een afgerond mes is dan weer veiliger in de keuken.
  • Ook het aantal tanden is belangrijk. Minder kartels geven een beter resultaat dan meer kartels. De kartels zitten maar aan één kant van het lemmet. Ben je linkshandig? Zorg er dan voor dat je een speciaal broodmes voor linkshandigen koopt, die hebben de kartel aan de andere kant.
  • Wil je sneetjes die allemaal net even dik zijn? Dan is een broodmes met geleider echt iets voor jou.

Kan je zelf een broodmes slijpen?

Ja hoor! Met een keramische slijpstaaf snijd je
je mes weer scherp, kartel voor kartel.

 

De beste broodplanken

Een brood met de hand snijden doe je het beste op een houten plank. Die geeft het meeste grip en is ecologischer dan plastic versies. Wil je extra duurzaam gaan, kies dan voor een bamboe exemplaar. Een gewone keukenplank werkt perfect, maar er zijn ook speciale broodplanken met gleuven verkrijgbaar. Die vangen meteen de kruimels op.

Brood bewaren

Er zijn verschillende manieren om je brood langer vers te houden. Bewaren in een trommel of een zak, kiezen voor metaal, hout of stof …. de keuze is aan jou! Kies voor een optie die nog lucht doorlaat, anders wordt je brood vochtig. Plastic is dus best te vermijden.

Een katoenen broodzak wordt steeds populairder. Hij is niet alleen beter voor het milieu dan een papieren broodzak, maar ook handig in gebruik: je kan hem makkelijk meenemen en ook gewoon in de vriezer leggen. Een andere goede optie voor de diepvries zijn met bijenwas gecoate wrappers.

Een gesneden brood kan je ongeveer twee dagen bewaren. Is je brood ongesneden, dan is dat iets langer. Hou je uiteindelijk toch nog een restje oud brood over? Geef het dan een nieuw leven.

Wist je trouwens dat de echte Waldkorn®-broodzakken volledig composteerbaar zijn? Zo krijgt die broodzak nog een tweede, vruchtbaar leven!

Brood serveren

Een Waldkorn®-brood mag gezien worden. Thuis kan je het presenteren in een mooie broodmand van hout, bamboe of riet. Boterhammen komen dan weer extra mooi tot hun recht op leuke broodplankjes.

Serveer je brood bij een buffet of feest? Pimp dan ook je boter eens met een speciale botermal. Dat is een vormpje met tekening waarin je je boter uitstrijkt zodat de tekening op je boter komt.

Brood voor onderweg geef je mee in herbruikbare zakjes van katoen of bijenwas of in een mooie brooddoos of lunchbox.

 

facebook facebook Instragram Instragram Pintrest Pintrest
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer weten Verder gaan

scroll to top