Spelt in het graanveld: ontdek alles over dit populaire graan!

Spelt is één van die populaire granen die je overal ziet opduiken. Niet verwonderlijk, want spelt heeft een pittige en nootachtige smaak. Ideaal voor iedereen die op zoek gaat naar dat beetje meer in zijn of haar Waldkorn®-brood

Wat is spelt?

Het klinkt misschien allemaal nieuw maar eigenlijk is spelt een heel oud graan. De oudste varianten behoren dan ook tot de zogenaamde oude granen (of ‘oergranen’), de voorouders van onze traditionele granen. Volgens de Griekse mythologie was oerspelt zelfs een geschenk van de godin Demeter aan de oude Grieken.

Spelt behoort tot de bedekte graansoorten. Dat betekent dat de korrels omsloten zijn door een vast omhulsel dat beschermt tegen schadelijke omgevingsomstandigheden. Omdat de korrels ook na het dorsen omhuld blijven door het kaf is er een extra stap nodig in een speciale molen om het koren van het omhulsel te scheiden.

Waarom is spelt zo populair?

Spelt is ontstaan uit een kruising van emmertarwe en wilde grassen. Het bevat talrijke aminozuren, mineralen en vitaminen en voelt ook licht verteerbaar aan, al is er op vlak van gluten niet al te veel verschil met gewone tarwe. 

Dat lichte gevoel is wel de voornaamste reden waarom speltbrood zo populair is bij mensen die op zoek zijn naar een evenwichtig voedingspatroon. En natuurlijk maakt de pittige en nootachtige smaak elk speltbrood extra onweerstaanbaar.

Het gebruik van spelt

Spelt vind je in tal van toepassingen in de keuken. Het kan zowel gemalen, grof gemalen of als gehele korrel worden gebruikt. Brood van speltmeel is intussen wijdverspreid, maar ook noedels, koekjes, meelballetjes, ovenschotels, deegwaren en muesli met spelt hebben veel fans. Groene spelt wordt dan weer vaak gebruikt voor groenteburgers of stoofpotjes.

Ook in je Waldkorn®-brood vind je spelt terug. In onze Waldkorn® Trispelti combineren we zelfs drie generaties van dit graan! De combinatie met eenkoorn, emmergraan en desem zorgt voor een extra heerlijke toets.

De geschiedenis van spelt

De oudste vondst van spelt stamt volgens wetenschappers uit nederzettingen van de nieuwe steentijd in de vijfde en zesde eeuw voor Christus in West-Georgië en Mesopotamië. In Midden-Europa kan de teelt van spelt voor het eerst worden aangetoond in de late bronstijd (1100 - 800 voor Christus). Volgens wetenschappelijk onderzoek bestond toen 20 tot 70 procent van het geteelde graan in het gebied rond de Duitse Neckar uit spelt.

Meer weten over onze andere oude granen? Neem dan zeker hier een kijkje! Of ontdek meteen onze broden met oude granen.

facebook facebook Instragram Instragram Pintrest Pintrest
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer weten Verder gaan

scroll to top