Zo kneedt je bakker het perfecte brood!

Alleen Waldkorn®, The Original, is altijd in de beste handen! Letterlijk, want hoewel het kneden van brood vaak machinaal gebeurt, is ambachtelijk kneden een edele kunst die de bakkers nog steeds in de vingers hebben. In deze blogpost ontdek je er meer over!

Eerst en vooral: waarom is kneden zo van belang? Kneden start een proces dat ontzettend belangrijk is bij het maken van brood: de vorming van een glutennetwerk. Gluten zijn eiwitten die van nature aanwezig zijn in graan. Ze vormen bij het kneden een heus netwerk waardoor het deeg elastisch en rekbaar wordt.

Tutti glutti

Dat glutennetwerk heeft een belangrijke functie; het vormt namelijk een soort van jasje waardoor de door gist gevormde luchtbellen met koolzuurgas niet uit het deeg kunnen ontsnappen. Alleen zo kan het deeg mooi rijzen, waardoor je een lekker luchtig brood krijgt.

Om die glutenvorming te verkrijgen, moet het deeg dus goed en krachtig gekneed worden. Hoe dat gebeurt, lees je hieronder, stap voor stap …

Brood kneden doe je zo!

Stap 1

Alles start met het mengen van alle ingrediënten. Nadien wordt het werkoppervlak rijkelijk bestrooid met bloem zodat het eerste deeg, dat nog redelijk plakkerig is, niet aan de werktafel blijft kleven.

Stap 2

Het deeg wordt een eerste keer goed gekneed door het uit te rekken. Dit gebeurt door het deeg met de handpalm vooruit te duwen en dan terug naar binnen te plooien. Deze handeling herhaalt je bakker gedurende 15 minuten. Dit zullen ongeveer 1200 kneedslagen zijn.

Zodra het deeg niet meer scheurt maar wel een vliesje vormt, is het klaar. Te veel kneden mag niet, want dan verliest het brood (deeg) zijn elasticiteit en zal het minder luchtig zijn.

Stap 3

Daarna wordt het deeg opgebold en mag het rijzen. Op die manier kunnen de gluten hun werk doen. Dit gebeurt bij je bakker in een speciale rijskast waarin een constante temperatuur wordt aangehouden. Voor een ouderwetse manier kan er ook een vochtige doek over het deeg worden gelegd.

Stap 4

Dan is het tijd om alle lucht uit het deeg te krijgen. Dit noemen bakkers ontgassen. Gebeurt dit niet, dan zal het kruim veel te grote gaten hebben na het bakken. Het werkoppervlak wordt licht met bloem bestoven; daarop wordt de deegbol platgeduwd tot een vierkant zodat alle lucht kan ontsnappen.

Stap 5

Vervolgens vouwt de bakker het deeg aan weerskanten in zodat er drie laagjes ontstaan. Het deeg vormt nu een een rechthoekige plak die strak wordt opgerold tot een deegpil. Deze pil wordt daarna in een bakblik gelegd. Natuurlijk kan de bakker van het deeg ook een andere vorm maken, zoals een bol of bataard.

Stap 6

Nog even narijzen en daarna mag het brood de oven in. Zo kan jij genieten van een lekker versgebakken Waldkorn®-brood!

Wil je weten welke Walkdorn®-broodsoorten er bestaan, kijk dan zeker even hier.

facebook facebook Instragram Instragram Pintrest Pintrest
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer weten Verder gaan

scroll to top