Het ene brood is het andere niet: het verschil tussen bruin, meergranen en volkoren

“Een klein wit, een grijs gesneden, een groot volkorenbrood”: je zegt het regelmatig wanneer je brood gaat halen bij de bakker, maar wat krijg je exact mee naar huis? Is multigranenbrood hetzelfde als meergranen en waar ligt het verschil tussen bruin brood en volkoren? In deze blogpost nemen we een duik in de verschillende soorten brood!

Vroeger leek het eenvoudig, je bestelde je brood per kleur: wit, grijs (voor lichtbruin) en bruin (voor donkerbruin), maar dat werd steeds moeilijker naarmate er meer en meer broodvariëteiten opdoken. In 2020 werd in Nederland dan ook beslist om de aanduiding van brood bij wet vast te leggen, zodat elke aanduiding precies weergeeft wat de ingrediënten zijn.

Wit versus bruin

Een wit brood is gemaakt van bloem, bruin brood van meel, volkorenbrood van volkorenmeel. Wat is het verschil? Bloem is gezeefd meel zonder zemelen (de buitenste, harde laag van een graankorrel). Meel is dan weer een mix van bloem en volkorenmeel (50/50). In bruin brood kan je stukjes van de graankorrel zien terwijl dat niet zo is bij wit brood.

Volkoren, meergranen en multigranen

Volkorenbrood mag alleen zo aangeduid worden als het gemaakt is van 100% volkorenmeel. Dit type meel bevat de hele graankorrel: de kern, de kiem en de zemel. Elk deeltje heeft zijn eigen, unieke voedingsstoffen, zoals proteïnen, vezels en vitaminen, wat volkorenbrood extra voedzaam maakt.

 

Meergranen is dan weer de wettelijke aanduiding van brood dat ten minste drie verschillende granen bevat. Waldkorn® Vital is daar een mooi voorbeeld van, want het wordt gemaakt met tarwe, gerst en haver. Zaden en pitten zijn geen granen en tellen dus niet mee. Meergranenbrood kan als basis bloem, meel of volkorenmeel hebben en dus wit, bruin of volkoren zijn.

Een ander belangrijk criterium voor de aanduiding is de hoeveelheid van het graan in het brood.  Bij een meergranenbrood mag de belangrijkste graansoort niet meer dan 90% van het brood uitmaken. Een brood dat 90% tarwe, 7% spelt en 3% rogge bevat is een meergranenbrood, maar is het tarwegehalte 91% en de spelt 6% dan is het géén meergranenbrood. Voor bakkers is de samenstelling van hun brood essentieel om de juiste aanduiding te kunnen gebruiken. 

En hoe zit het dan met multigranen? Dat is een niet-officiële naam voor brood dat meer dan één graan bevat. Wil je zeker zijn dat je brood drie of meer granen bevat, ga dan voor meergranenbrood, want dat is een wettelijk beschermde aanduiding. Multigranen kan ook gebruikt worden als er maar twee granen gebruikt zijn, zelfs in kleine hoeveelheden.

Helemaal mee? Voor de zekerheid zetten we nog even alle regels op een rij!

Meer lezen over de verschillende graansoorten? Dat kan hier.

 

 

facebook facebook Instragram Instragram Pintrest Pintrest
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer weten Verder gaan

scroll to top