Leuke weetjes over brood voor aan de ontbijttafel!

Het ontbijt is de perfecte plek om de dag al eens te overlopen. Ben je echter op zoek naar origineler gespreksvoer voor aan de ontbijttafel? Dan hebben wij de perfecte blogpost voor jou! Vier verrassende weetjes over alles rond brood. Smakelijk.

Waarom doen we boter op een boterham?

We noemen het dan wel een boterham, maar waarom doen we eigenlijk boter op brood? Omdat het lekker is, natuurlijk. Maar uiteraard heeft ook dit gebruik een heel eigen oorsprong. Nu dient brood vooral om extra smaak te geven, maar in de Middeleeuwen was boter op brood een maaltijd op zich, vooral voor armere boeren. Boter was toen een bijproduct van de veeteelt, en dus goedkoop voor de lagere klasse. In de eeuwen daarna raakte het ook meer en meer ingeburgerd bij de rijke burgers.

Nog een extra weetje: ‘ham’ in boterham verwijst niet naar het vlees. Over de herkomst is geen consensus, maar volgens het Etymologisch woordenboek van het Nederlands (EWN) zou het van ‘hamma’ komen, wat zoveel betekent als ‘afgesneden stuk eten’.

Wist je dat brood vroeger als gum werd gebruikt?

Foutje gemaakt tijdens het schrijven of tekenen met een potlood? Gewoon uitwrijven met een stukje brood! Voor de gom werd uitgevonden, was broodkruim een populaire manier om potlood uit te gummen. Dit komt omdat het grafiet in potlood goed blijft plakken aan de gluten in het brood. Vandaag gebruiken tekenaars nog steeds stukjes brood om potloodlijnen of -vlakken in hun tekeningen lichter te maken.

Waarom mag je brood niet ondersteboven leggen?

Neen, je brood zal niet breken, maar volgens een oud bijgeloof zorgt een brood op z’n kop wel voor ongeluk. Voor een verklaring moeten we terug naar de Middeleeuwen. Bakkers in de stad hielden toen altijd een brood apart voor de beul, de persoon die lijfstraffen uitvoerde op criminelen. Omdat de beul zijn exemplaar zou herkennen, werd het ondersteboven bewaard. Volgens het bijgeloof is een brood omgekeerd leggen dus hetzelfde als de duivel aan tafel uitnodigen.

Waar komt de naam wittebroodsweken vandaan?

De wittebroodsweken zijn de eerste weken van een pasgetrouwd koppel na het huwelijk. Maar waar verwijst die term – die al sinds de 16de eeuw bestaat –naar? Het is belangrijk om te weten dat wit brood vroeger een luxeproduct was. Het gewone volk at altijd bruin roggebrood, terwijl wit brood voor speciale gelegenheden was. Wanneer men trouwde, mocht het natuurlijk wat meer zijn. Het huwelijk en de weken erna waren een feestelijke periode en daar hoorde lekkernijen bij, zoals wit brood.

facebook facebook Instragram Instragram Pintrest Pintrest
Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.

Meer weten Verder gaan

scroll to top